CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL
2005.10.29. 17:08
SZÉKELYESEK A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL
SZAKÁCS ÉS TERÍTÉSI VERSENYÉN
Ez év októberében kilencedik alkalommal került megrendezésre a vidék egyik legnagyobb hagyományőrző gasztronómiai programja, a Csabai Kolbászfesztivál. A több napos rendezvény keretei között október 21-re hirdetetett ifjúsági versenyt a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola a disznótoros ételek gasztronómiai hagyományainak ápolásáért.
A versenyen szakács, pincér, gazdasszony, és gazdaképzéssel foglalkozó szakképző iskolák tanulói versenyezhettek két kategóriában. Az egyik kategória az ételkészítő verseny, ahol a tanulóknak három fős csapatba szervezve kellett hagyományos disznótoros ételeket készíteni és azt jellegének, ihletésének megfelelő terítéken bemutatni.
A másik kategória a terítési verseny, melynek fő témája a disznótor.
A rangos rendezvényre iskolánk két vendéglátós csapata nevezett „Ételkészítő verseny” kategóriában. Csapataink: Sinkó Attila, Nádházi Zsolt, Tóth Csaba, illetőleg Gurszki Mariann, Simkó Vera, Szpisjak Roland 2/12 b osztályos tanulók. A csapatok felkészítő és kísérő oktatója Sutyinszkiné Pljesovszki Mária.
A bemutatkozásra a felkészülés a rendezvény előtt már hetekkel megkezdődött. Lázasan folyt a disznótoros szokásoknak megfelelő, egy-egy népi kultúrát reprezentáló ételsor kiválasztása, az ételek jellegének, ízharmóniájának megtalálása. Nem kevesebb gondot jelentett a bemutatáshoz, tálaláshoz szükséges eszközök beszerzése, összeszedése.
A verseny napján csapataink bizakodóan érkeztek a verseny helyszínére a Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolába. Megkezdődhetett a versenykiírás szerinti berendezkedés, miközben a szervezők köszöntőiket elmondva bemutatták az ételkészítési verseny bíráló bizottságát. A bizottság tagjai: Zsolnai Gábor a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási Bizottságának Elnöke; Prohászka Béla Oscar-díjas mesterszakács és Tímár András mesterszakács.
A bemutatkozásokat követően 21 csapat forrósította fel a tűzhelyeket, és a körülöttük terjengő ínycsiklandozó hangulatot. A tüzek kioltása után kezdődhetett az elkészített finomságok minősítése, zsűrizése. A versenyzők és kísérők izgatottan várták a nap torokszorító perceit jelentő eredményhirdetést. A rendezők és a verseny szponzorai két különdíj odaítélésével jutalmazták főztjeinket.
Megköszönjük a rendező iskolának meghívásunkat, hogy a versenyzés izgalmai mellett kellemes napot tölthettünk náluk. Gratulálunk nekik és a szervezőknek színvonalas, sikeres rendezvényükhöz.
A következő tanévben is várjuk meghívásunkat.
|