Székely On-Line
Tartalom
Iskolánkról
 
Alapítványányunk
 
Képtár
 
DÖK
 
Határtalanul képtár
 
Látogatottság
Indulás: 2004-07-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Arhív cikkek

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Székelyesek Londonban

Elek István  2007.10.11. 16:48
Szeptember közepén iskolánk jóvoltából egy ötnapos úton vehettünk részt Nagy-Britanniában. Kohut Andrásné igazgató, Farkasné Tóth Zsuzsanna angol szakos tanár és iskolánk négy diákja: Szabó Flóra, Sovány Gergő, Zsibrita-Fecske Krisztián és Elek István. A légi buszunk csütörtökön délelőtt indult Budapestről és már fél 3-kor Ramsgate-ben voltunk, a testvériskola bejáratánál. Ramsgate keletre található Londontól kétórányi útra közúton és vasúton egyaránt, az Északi-tenger partján. Amikor odaérkeztünk, még nagyban folyt a tanítás, ugyanis ott fél kilenckor kezdődik és délután fél négykor van vége. Napi öt tanítási óra van. A suliba leginkább lányok járnak, de megfordult egy-két fiú is. Az összlétszám 7-800 körüli, ezért külön mobil tantermeket is alakítottak ki. Minden napjuk úgy kezdődik, hogy 8.30-tól 9-ig létszámellenőrzés és a napi teendők, feladatok ismertetése hangzik el. Kilenckor mindenki a tanterembe vonul és az első óra el is elkezdődik, amely pontosan egy órás. 10 órakor kezdődik rögtön a második óra. Ezt követően 11-től 11.20-ig van egy szünetük, majd a harmadik óra 11.20-tól 12.20-ig tart, a negyedik pedig 13.20-ig. Ebédelési lehetőségük 14.15-ig van, a nap befejezéseként pedig 14.15-től 14.25-ig létszámellenőrzés, majd 15.25-ig az aznapi utolsó óra. Ez az iskola oktatási struktúráját tekintve leginkább egy magyarországi gimnáziumnak felel meg. Az utolsó két évfolyam kivételével mindenkinek kötelező az egyenruha viselése. Ez a lányoknál magában foglal szoknyát vagy nadrágot, inget és kardigánt, a fiúknál pedig nadrágot, inget, mellényt és nyakkendőt. E ruhadarabok színei korosztályonként eltérőek, de a három meghatározó a sötétbordó, sötétzöld és a fekete, illetve az ing mindenki esetében fehér színű. Az iskolán belül négy házra osztják fel a tanulókat. Ezek a házak valamilyen tantárgyban kiemelkedőek és mindegyik háznak van egy vezetője. A házak közötti megkülönböztetés roppant egyszerű, mivel mindenkinek a felsőruházatán található embléma színe határozza meg a házhoz tartozását.

Szilvanap 2007

Sutyinszky Zoltán  2007.09.21. 09:21
Szilvanap 2007. szeptember 14-15-én részt vettünk a Szarvason megrendezésre kerülő Szilvanapon, amely idén ünnepelte 10. évfordulóját. A Székely Mihály Szakképző Iskola és Kollégium Intézményegység vendéglátós diákjai is szép számmal szerepeltek a programokon. 14.-én, pénteken a megnyitó ünnepség után a felszolgáló tanulók szilvapálinkával kínálták az érdeklődő vendégeket. 15.-én, szombaton a szakács tanulók, sült szilvás derelyével és szilvás muffinal várták az éhes vendégeket. A színvonalasan felszerelt pultban a kóstoló mellett a látogatók megtekinthették az iskolai gyakorlatokon készített fotókból készült kis kiállításunkat is. Tapasztalataikat, észrevételeiket az iskola vendégkönyvébe írhatták be, amit a rendezvény végeztével szívesen olvasgattunk.

AUTÓMENTES NAP SZARVAS

  2007.09.11. 13:24
Annak érdekében, hogy megmutassuk, az utak nem csak autózásra használhatók, "Legyen az utca az embereké" jelmondat jegyében, „a Vajda P. utca Szabadság út és Vasút utca közötti szakaszát, valamint a Kossuth utca Vajda P. u. és Deák F. u. közötti szakaszát 08 órától 16 óráig lezárjuk és átadjuk Szarvas Város lakosságának. Programok

Székelyes diák a Kazinczy-verseny döntőjében

Hajas Gabriella  2007.05.10. 09:10
Az elmúlt tanévben éppen e lap hasábjain számoltunk be arról, hogy tanítványunk, Sechna Bernadett részt vehetett az Országos Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny döntőjén. Bár reménykedtünk abban, hogy az idén ismét eljuthatunk Győrbe, az országos megmérettetésre, a megyei versenyre mégis szorongva indultunk: nagyon sok volt a rivális, Bernadett pedig – végzős diák lévén – érettségire és felvételire is készül. Érthető lehet tehát az a boldogság, melyet a továbbjutás hírére éreztünk. Az országos döntőre április 19-én érkeztünk meg Győrbe, a Kazinczy Ferenc Gimnáziumba. A fogadtatás ismét hihetetlenül szívélyes, baráti volt. Örömmel fedeztük föl azokat az ismerősöket, akikkel már tavaly is találkoztunk. Az első este egy rövid tájékoztatás után kisorsolták a versenyzők sorszámait. Bernadett saját csoportjában, a szakközépiskolások közül a kettes számot kapta (ők ötvennyolcan, a gimnáziumi tanulók hatvanketten, a határon túli versenyzők pedig huszonnégyen voltak – igazán népes mezőny gyűlt tehát össze!)

„Hulladékból termék 2006”

Juhász Annamária 12/A  2007.05.07. 16:04
„Hulladékból termék 2006” című kiállításon vett részt a 12/A és 12/B biológia csoportja. A kiállításra még 2006 márciusában Budapesten került sor, de a nagy érdeklődésre való tekintettel vándorkiállítás lett belőle, amelynek április elején Szentes adott otthont. A kiállításon több mint 70 hazai újrahasznosítással foglalkozó cég termékei láthatók. A kiállítás megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét. A kiállítás bútorzata is újrahasznosított anyagokból készült. Ilyen kartonból készültek a falak, szekrények, székek és az asztalok. Ezek a bútorok nagyon szépek és divatosak. Ez azért is figyelemreméltó, mert a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék. A műanyag hulladékok újrafelhasználásával készült termékek a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét alkotják, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon.

ORSZÁGOS TANULMÁNYI SIKER A SZÉKELY MIHÁLY SZAKKÉPZŐ ISKOLÁBAN

  2007.05.07. 14:50
2007 április 18-20-ig rendezték meg Szolnokon a Szakmai Érettségi Tantárgyi Verseny döntőjét, melyen Győri István 12.B. osztályos tanuló a faipari alapismeretek tantárgyból harmadik helyezést ért el. Két évvel ezelőtt, már Kondacs András, akkori 12. osztályos diáknak is sikerült ugyanezen a tanulmányi versenyen bejutni a döntőbe, de akkor ő nem került a dobogó közelébe. Az eredmény több szempontból is értékes. Az egyik, hogy olyan iskolákat sikerült magunk mögé utasítanunk, melyek egyprofilúak, tehát csak faipari képzést folytatnak, így csak erre az egy szakmára kell összpontosítaniuk. Mivel egyprofilú iskolákról van szó, egy adott évfolyamon legalább egy, de előfordul, hogy több osztályt is képeznek, így minimum 30-40 diákból tudják a legjobbakat kiválasztani. Nálunk 8 tanulóból választottuk ki azt a fiatalt, aki az ország harmadik legjobbjaként végzett az évfolyamában a faipari versenyen. A másik ok, mely értékessé teszi ezt az eredményt, hogy ezen a versenyen nem egy, hanem négy különálló tantárgyat vontak össze, így egy komplex, összefüggéseiben is teljes tudás kellett ahhoz, hogy ez az eredmény megszülethessen.

BALLAGÁS A SZÉKELYBEN

Bodó Krisztina  2007.05.07. 14:45
„Sorold el mind, ami jó volt: sok kamaszkori hóbort, az ifjúság, fogyó hold, s a néhány kornyi óbort, ha bánat ér.” A 2006/2007. tanév ballagásán a Székely Mihály Szakképző Iskola és Kollégiumban 205 végzős diák vonult a megszokott folyosókon, tantermeken és iskolaudvaron keresztül, és vett búcsút az iskolától, a pedagógusoktól, az iskola valamennyi dolgozójától, hogy az elkövetkező hetekben már mint vizsgázó adjon számot tudásáról. „Azt kaptátok-e, amit vártatok? Megérte-e ebbe az iskolába járni?” –tette fel a kérdéseket Kohut Andrásné igazgatónő ballagási beszédében. Úgy értékelte, hogy a pedagógusok, szakoktatók lelkiismeretes, szakszerű munkát végeztek, végeznek, nemcsak tudásban készítették fel a diákokat, hanem a külső világban rájuk váró nehézségekre is. „Annak teremnek a legszebb virágai, aki a legnagyobb gonddal, szeretettel foglalkozik velük.” Az igazgatónő azt kívánta, találja meg minden végzős azt a hivatást, munkát, amit igazán szeretne, nekik legyenek a legszebb virágaik.

Újra a Székely Mihály Szakképző Iskola vendégei voltak

Bodó Krisztina  2007.04.24. 09:13
Újra a Székely Mihály Szakképző Iskola vendégei voltak a szilágysomlyói diákok és tanáraik A szilágysomlyói Ioan Ossian Iskolacsoport és iskolánk között a kapcsolat 1999 óta fennáll, 2003 óta folyamatos. Célja elsősorban az egymástól tanulás, a tapasztalatcsere a szakképzésben, és a határon túli kultúra megismerése. Tavaszi jó idő fogadta az idelátogató 27 diákot és 11 tanárt 2007. április 12-én Szarvason. Régi ismerősök és új arcok egyaránt voltak a csapatban. Az iskola és tanműhelyeinek bemutatása és egy a városon keresztülvezető séta után az iskolaudvaron hangulatos vacsorával kedveskedtünk vendégeinknek. Diákjaink ismerkedhettek, barátkozhattak. Másnap – bár péntek volt és tizenharmadika – szerencsés és szép kirándulást tettünk Szegedre és az ópusztaszeri emlékparkba. A szombati napot pedig az Arborétumban töltöttük, majd hajókirándulással zártuk.

Székelyes diákok, akikre büszkék vagyunk

  2007.04.20. 12:39
2007. március 22-én a Békés Megyei Székely Mihály Szakképző Iskola és Kollégium Diákönkormányzata megtartotta évi rendes diákközgyűlését, melynek záró részében az arra érdemes, közismereti, szakmai és sportversenyeken szép eredménnyel szereplő diákok jutalmazására is sor került. Kohut Andrásné igazgató asszony név szerint szólította a tanulókat és felkészítő tanáraikat az iskola nyilvánossága elé, és gratulált a szép helyezésekhez. Minden egyéni versenyzőről, csapatról, valamint felkészítő tanáraikról is közös fotó készült. A közös fotó után a diákok és tanáraik örömmel fogyasztották el a diákönkormányzat által jutalmazásra szánt tortákat.

Házi történelem verseny

Hortobágyi Pál és Sneider Mónika  2007.04.20. 12:38
A tavalyi tanévhez hasonlóan az idei tanévben is megrendeztük iskolánkban a házi történelem versenyt 2007. március 21-én. Tizenegy háromfős csapat versengett az első helyért három fordulóban. Az elsőben 12 magyar feltaláló találmányát kellett összekapcsolni a feltalálóval. A másodikban egy tíz kérdésből álló tesztet töltöttek ki a tanulók. A harmadikban tíz nagyon híres épület, építmény, alkotás felismerése volt a feladat. Az első helyezett a 12.B egy csapata lett: Miloszrdni István, Pesztránszki Tamás, Aszódi György, a második helyezett a 10.b csapata lett: Filip Dániel, Kecskeméti Zsolt, Krajcsovicz Dániel, a harmadik helyezett szintén egy 12.B-s csapat lett: Luptovics Zoltán, Elek István, Pekár Pál. Gratulálunk a nyerteseknek! Hortobágyi Pál és Sneider Mónika

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Óra
 
Friss hírek
 
HÍRBOX
 
Frissítések
 
Naptár)Ajánló
2020. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Tartalom

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!