Hírek-Cikkek : A finn rénszarvassült és a magyar gulyás leves |
A finn rénszarvassült és a magyar gulyás leves
A Tempus Közalapítvány által meghirdetett Leonardo da Vinci Mobilitás program keretében ez év októberében a Szakképző Iskola négy pincér és négy szakács tanulója vett részt három hetes szakmai gyakorlaton Németországban, Chemnitzben. Ott ők megtanultak német zsemlegombócot gömbölyíteni. Ugyanezen program támogatásával 6 végzős, vendéglős tanuló utazhatott Finnországba három hetes szakmai gyakorlatra.
A diákok 2010. november 7-én repültek ki Mänttä városába, ahol az ottani Szakképző Központ tanárai és diákjai fogadták őket. Az iskola lehetőséget biztosított számukra, hogy a gyakorlat első részét az iskola vendéglátó tanműhelyeiben, majd a továbbiakat egy kellemes, baráti összejövetelekre alkalmas helyi vendéglátóhelyen töltsék. Szabadidejükben tartalmas és érdekes kulturális programokon vehettek részt. Ellátogattak Szarvas testvérvárosába, Keuruu-ba is, ahol szívélyesen, ismerősként fogadták őket, hiszen ősszel, a Szakmai Napok rendezvényein már találkozhattak a testvérváros képviselőivel.
Szintén lehetőségük volt megnézni Finnország két legnagyobb városát, Tamperét és a fővárost, Helsinkit is.
Az első hét programjai között szerepelt egy magyar nap megrendezése, amelyen diákok bemutatták országukat, városukat és iskolájukat. A magyar kultúrát reprezentáló ételspecialitásokkal, ahhoz kapcsolódó hagyományokkal ismertették meg az iskola tanárait és diákjait. Viszonzásképpen a finn iskola diákjai különleges finn ételekkel vendégelték meg delegációt. Legjobban a lazacból készült ételek ízlettek nekik, de a rénszarvassült is finomnak bizonyult.
A tanulók a három hetes szakmai gyakorlat végén Europass mobilitási igazolványt kaptak, amely igazolja a teljesített külföldi gyakorlatot, és amit az Európai Unió bármely országában előnyükre tudnak felmutatni.
„Nekem azért volt nagyon jó, mert olyan szakmai tudásra tettem szert, amire Magyarországon biztosan nem lett volna lehetőségem, mind nyelvtanulás szempontjából, mind a Finn vendéglátóipar megismerése szempontjából. „
Povázsay Bence
„ Finn ételek receptjeit, valamint új ízeket ismerhettem meg, ízelítőt kaptam a finnek ételkészítési és gasztronómiai kultúrájából. A tamperei kirándulás alkalmával fantasztikus környezetben, egy előkelő étteremben ebédelhettem 120 méter magasságban. „
Dávid Márk
„ Nagyon jól éreztem magam, sokat gyakorolhattam a nyelvet, javult a beszédkésségem angolból. Az emberek nagyon közvetlenek és segítőkészek. Nagyszerű lehetőség volt ez a finnországi szakmai gyakorlat. „
Prjevara Ágnes
„ Megismertem egy másik kultúrát, más embereket, szokásokat. Érdekes volt más életszemlélettel, élettempóval találkozni. „
Molnár Zsolt
„ Rengeteg barátságra tettem szert, számomra érdekes volt, hogy az ottani emberek nagyon közvetlenek és kedvesek voltak velünk. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el Finnországba, ha lehetősége adódik „
Megyik Gábor
„ Örülök, hogy kijuthattam Finnországba. Sok barátra tettem szert, akikkel tartom is a kapcsolatot. Nagy kihívás volt, hogy csak angol nyelven tudtunk kommunikálni, de belejöttem, és a kezdeti félénkség, bátortalanság után az utolsó hétre már jókat beszélgettünk egymással. A hely, ahol laktunk, és maga Finnország gyönyörű. Lehetőségünk nyílt a finn parlamentbe is látogatást tenni. Összességében felejthetetlen volt ez a három hét, szerintem mindannyiunk számára. „
Hunya Katalin
|