Székely On-Line
Tartalom
Iskolánkról
 
Alapítványányunk
 
Képtár
 
DÖK
 
Határtalanul képtár
 
Látogatottság
Indulás: 2004-07-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek-Cikkek
Hírek-Cikkek : A népi hagyományok továbbélése napjainkban a határon innen és túl.

A népi hagyományok továbbélése napjainkban a határon innen és túl.

 A népi hagyományok továbbélése napjainkban a határon innen és túl.

 
Ezzel a címmel adott be pályázatot iskolánk az Apáczai Közalapítványhoz.  A célunk az, hogy a tananyagon túl a hagyományőrző népi mesterségek megismertetésével olyan kiegészítő ismeretek birtokába juttassuk tanulóinkat, amelyek ismerete versenyképesebbé teheti őket a munkaerőpiacon. Egyúttal a határon túl szövődő barátságok később munkakapcsolatokká is válhatnak.
A projekt helyszíne Csíkdánfalva, Erdély keleti részén, Hargita megyében található. A faluban a Petőfi Sándor Iskolaközpontban a 60-as évek elejétől van középiskolai oktatás, de a csíkdánfalvi oktatás közel 400 éves múltra tekint vissza. Iskolaszerkezetük a mi intézményünkéhez hasonló. A turizmus oktatásával kapcsolódni tudnak a mi vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportunkhoz, a fával való foglalatoskodás is nagy múltra tekint vissza a környéken, az informatika mindkét iskolában a korszerű oktatás része.
A kirándulás célja, hogy tanulóink elméleti ismereteit bővítsük a gyakorlatban szerzett ismeretekkel, mert a személyes tapasztalatok megszerzése, az élmények átélése, a környezet egészére vonatkozó ismeretek elsajátítása segítheti a bevésődés folyamatát. A különböző szakmákhoz, szakmacsoportokhoz tartozó diákok együttműködése a csíkdánfalvi fogadó diákokkal javíthatja a harmonikus életkezelési képességek kialakulását, és biztosíthatja az együvé tartozás örömét. A népi mesterségek eredeti környezetben való megismerése túlmutat a tananyagon, értékként jelenik meg, ezáltal továbbélésére is több esély mutatkozik.

 


 
A cél egy olyan megszerkesztett oktatófilm létrehozása, amelynek előzetes forgatókönyve az előkészítő órán már elkészül, ez alapján pedig diákjaink tanári segítséggel és a külső szakértő irányításával közösen dolgoznak. A film rögzíti a két népi mesterség, a fafaragás és a kürtőskalács készítés alapanyagait, eszközeit, a munkafolyamatokat, a diákok egyéni tevékenységét. A film célja a hagyományőrzés bemutatása, az együttműködésre nevelés, a kitekintés különböző kultúrákra, szokásokra.
A csíkdánfalvi iskolából a mi csoportunkhoz hasonlóan 20 fő diákot és 3 pedagógust kérünk a közös projekthez. Elsősorban helyismeretükre szeretnénk támaszkodni, a mesterek felkutatása, előzetes egyeztetés velük a projekt részleteit illetően, felkérés a közös munkára szintén a partnerintézmény feladata lenne. Megérkezésünktől kezdődően minden projektfolyamatot a két iskola diákjai közösen végeznek az általunk elkészített forgatókönyv alapján szakmacsoportonként más-más szempontok szerint.
A mestereket előzetesen a csíkdánfalvi diákok keresik fel, megbeszélik velük odalátogatásunk célját, majd ők mutatják be a magyarországiaknak. A munkafolyamatok megtekintése, az egyes fogások elsajátítása közös tevékenység lesz. A diákok számára általunk biztosított faanyag megmunkálását, faragását is filmre vesszük. A filmfelvételeket több kamerával többen készítjük a diákok, szintén közösen kerül sor a film vágására és szerkesztésére is.  Tulajdonképpen a megérkezéstől a hazaindulásig diákjaink együtt munkálkodnak. Közben bepillantást nyerhetnek egymás szokásaiba, kultúrájába. A közös projekt során óhatatlanul kialakuló barátságok pedig a munkába állást követően egy-egy későbbi munkakapcsolat alapjaivá is válhatnak.
A résztvevő szakképző iskolai diákok – 20 tanuló – oktatás, vendéglátás és faipar és informatika szakmacsoportban tanulnak. Kiválasztásuk tanulmányi eredmény, szociális helyzet, szakmai jártasság és magatartás alapján történik. 
 
Előzetesen, 2010. június 7-én előkészítő foglalkozást tartunk, amelyen ismertetjük Erdély, azon belül a Csiki-havasok földrajzi elhelyezkedése, a Csíki-medence  a Keleti-Kárpátokban, Hargita megyében, az egykori Csík vármegye területén.
Bemutatjuk Erdély törénelmét, éles határvonalként állítva fel az első világháborút lezáró Trianoni békeszerződést. Az elcsatolt területeken élő magyarok és más etnikumú emberek létszáma, a magyar lakosság aránya, az elcsatolt terültek nagysága, a mai Erdély etnikai összetétele is téma lesz. Erdély politikai, kulturális és oktatási viszonyai, valamint a szállásadó magyarlakta Csíkdánfalva település viszonyait is feltárjuk, és terítéken lesz a viselkedéskultúra is: az együttműködő és egymást elfogadó magatartás alapelveire hívjuk fel a tanulók figyelmét.
 
A kiutazásra szeptember 17. és 20. között kerül sor.
1. nap: Az utazás során érintett fontosabb nevezetességek megtekintése. Megérkezés, tájékozódás, szállás elfoglalása. Ismerkedés a fogadó iskolával, kollégákkal, diákokkal, a közös projekt egyeztetése.
2. nap: Délelőtt: A közös projekttevékenység megkezdése – fafaragás - népi motívumok, fogások megismerése, filmfelvételek készítése. Délután: Kürtőskalácssütés - alapanyagok, eszközök megismerés, a tészta elkészítése, kisütése, filmfelvételek készítése. Este: Öreglebbencs - szarvasi jellegzetes tájétel - közös elkészítése, beszélgetés, a filmfelvételek megtekintése.
3. nap: Délelőtt: A filmforgatókönyvek alapján a filmek vágása, szerkesztése. Délután: Az elkészült film értékelése, további hasznosításának lehetőségei az oktatásban - megbeszélés. Este: A további együttműködési lehetőségek megbeszélése.
4. nap: Búcsúzás, hazautazás.
A projekttevékenységek a résztvevő diákok szakmacsoportjához, leendő szakmájához kapcsolódnak. A faipar területén tanműhelyi foglalkozás keretében tanulóink ismerkednek a faanyagok jellemzőivel és kezelésükkel. Az alapozó gyakorlati foglalkozásokon az alkotómunka és a díszítőfaragás, illetve a tömörfa-megmunkálás is része a diákok tevékenységeinek. A vendéglátás - idegenforgalom szakmacsoportban a gasztronómiai gyakorlathoz, alapanyagismerethez kapcsolhatók a termék elkészítéséhez szükséges tevékenységek. Az oktatás szakmacsoportban tanulók egyúttal a társas kompetenciákat is megfigyelhetik. Az össze területet összekötő "termék", a film.
A hazaérkezést követően értékelő órára kerül sor. 
1. óra: Élmény-és úti beszámolók ismertetése fényképekkel, filmfelvételekkel. A tanulók beszámolnak az ott szerzett személyes tapasztalataikról, milyennek látták a határon túli magyarokat, milyen új kulturális ismeretekkel tértek haza. 
2. óra: Az elkészült film értékelése - ki milyen új szakmai és gyakorlati ismeretre tett szert. 
 
3. óra: Milyen barátságok, egyéb kapcsolatok születtek a kint tartózkodás ideje alatt - amennyiben pozitív benyomásokat sikerül szereznünk, kérjük az iskolavezetést, hogy további tanulmányi és szakmai célokat szolgálva létesítsünk testvériskolai kapcsolatot Csíkdánfalvával.
“Nincsen szebb kora az emberiségnek, mint az első ifjúság évei. Azon láncok, melyek akkor köttetnek, nem szakadnak el örökké, mert nem a világban kerestünk még akkor barátokat, hanem a barátjainkban leltük fel az egész világot.” (Kölcsey Ferenc)

 

 
Óra
 
Friss hírek
 
HÍRBOX
 
Frissítések
 
Naptár)Ajánló
2020. Szeptember
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
<<   >>
 
Tartalom

Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, eszmefuttatások. Underground írások,Sniffanytól.    *****    BLACKPINK NEWS &#8226; Gyere és ismerd meg a világ egyik legismertebb és legnépszerûbb dél-koreai bandját, a BLACKPINK-et!    *****    LEPD MEG MAGAD VAGY SZERETTEDET EGY KÜLÖNLEGES MANDALÁVAL, VAGY ÁSVÁNYÉKSZERREL! RENDELÉS ÜZENETBEN VAGY AZ OLDALON!    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    IGAZÁN DÖGÖS ÉS EGYEDI SZERETNÉL LENNI? 10-20% CSAK MA MINDEN ÁSVÁNYKARKÖTÕRE, GYÖNGYKARKÖTÕRE, MEDÁLRA! NÉZD MEG FB-OT!    *****    "Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!